Nykyajan kiireisessä ja streessaavassa elämänmenossa harva on täysin tyytyväinen olotilaansa. Parannusta arkeen haetaan yleensä yhdellä tavalla, kuten esimerkiksi laihduttamalla tai kuntoilemalla ylen määrin. Oli tavoitteeenasi sitten mikä hyvänsä keino kohentaa elämänlaatuasi, sinun tulisi kiinnittää huomiota aivan perusasioihin ennen kuin voit toivoa muutosta elämääsi. Yhden osa-alueen kehittäminen ei vielä tee elämästäsi tasapainoista. Tässä viisi perusvinkkiä, joiden avulla voit edistää hyvinvointiasi.
1. Henkinen hyvinvointi.
Kaiken pohjalla on oltava hyvinvoiva mieli. Sen päälle on hyvä lähteä rakentamaan suurempaakin elämänmuutosta. Edes hyvä fyysinen kunto ei auta, jos psyykkinen puoli ei ole kunnossa. Hyvä itsetuntemus on myös hyvän mielen perustana. Se auttaa löytämään itselleen mieluista ja tärkeät asia elämässä. Myös omat voimavarat tulevat selkeämmiksi ja tarpeen tullen on osattava hiljentää vauhtia. Kiire ja stressi johtavat pitkällä aikavälillä mielen hyvinvoinnin heikkenemiseen. Tarvitsemme myös aikaa, jolloin emme tee mitään. Myös suhteet muihin läheisiin ovat mielen hyvinvoinnin kannalta oleellisia. Tasapainoinen suhde perheeseen, ystäviin, sukulaisiin ym. tukee oman elämän hallintaa. Myös työajan, vapaa-ajan ja ajan perheen kanssa tulisi olla tasapainossa. Näiden asioiden pohdinnasta on hyvä aloittaa matka kohti mielen ja ruumiin hyvinvointia.
2. Ruokavalio ja hyvinvointi
Tarkista oma ruokavaliosi ja muuta sitä tarvittaessa terveellisempään suuntaan. Tarjolla on valtava määrä tietoa eri dieeteistä ja ihmeruoista. Myös vastakkaisia väitteitä jonkin asian terveellisyydestä voi aina löytää. Koeta löytää itsellesi mieluisin ja sopivin ruokavalio. Tutustu eri vahtoehtoihin tai syö niitä ruokia, joiden tiedät olevan juuri sinulle parhaaksi. Peruspilarina voisi olla kasvisten määrän lisääminen ja pitkälle prosessoitujen ruokien välttäminen. Voit myös tehdä yhden ruokavaliomuutoksen viikossa ja seurata mitä vaikutuksia siitä on kehollesi.
3. Liikunta ja hyvinvointi
Helpoinja tehokkain keino edistää hyvinvointia ja terveyttä on liikunta. Liikunta estää lukuisia sairauksia ja vaikuttaa myönteisesti moneen kehon osa-alueeseen –myös mieleen. Monilla on harhaluulo, että vain rankka hikiliikunta on kuntoa ja terveyttä edistävää. Myös pienempi ponnistelu on aina hyvästä keholle. Anna eri lajeille mahdollisuus ja ota kaikki hyöty irti arkiliikunnasta. Jo puolen tunnin kävely päivässä edistää hyvinvointiasi.
4. Nukkuminen ja hyvinvointi
Nykypäivänä ihmisen tulisi olla tehokas koko päivän ajan. Nukkuminen on turhaa laiskottelua. Liian vähäisillä yöunilla on kuitenkin haittapuolensa. Pitkään alle kuuden tunnin yöunet nukkuneet ihmisten päättely- ja reaktiokyvyt heikkenivät huomattavasti. Ihmisen aivot prosessoivat tietoa unen aikana, joten niille on annettava tarpeeksi aikaa toimittaa tärkeä tehtävänsä. Vaikka tuntisit itsesi virkeäksi lyhyiden yöunien jälkeen, voi univelka pitkään jatkuessaan toimia hyvnvointiasi vähentävästi. Väliaikaisesta unettomuudesta ei kuitenkaan kannata huolestua. Nuku siis kunnon yöunet ja lepää muulloinkin tarvittaessa, jotta jaksaisit paremmin kaikissa elämän askareissa. Jo liikunnallinen elämäntapa vaatii kunnon palautumisen unen avulla. Lihakset kasvavat unen aikana.
5. Kartoita paheesi.
Ihmisistä on tullut yksilöitä, jotka tekevät niin kuin juuri itse haluavat. Vaikka tiedämme paheidemme vaaroista ja haittapuolista, emme kuitenkaan osaa luopua niistä. Teemme itse päätöksemme vaikka meille tarjotaankin varoittavaa tietoa ja esimerkkiä. Ajattelemme usein, että ei juuri minulla voi olla niin huono tuuri. Paheisiin täytyy suhtautua vakavasti varsinkin silloin, jos ne ovat terveyden kannalta uhkaavia. Esimerkiksi tupakointia pitäisi ajatella syvällisemmin ja puhua siitä vakavasti vaikka se olisi jo muodostunut arkipäiväiseksi tavaksi. Paheilla on kuitenkin eroja ja ne kannattaa huomioida. Vuosia jatkunut tupakointi on erilainen pahe kuin suklaakakkupalan syönti kerran pari kuukaudessa.
Jätä kommentti