Pellinki Dieetti

terveelliset marjat painonpudotuksessaPellinki-dieetti on suomalaisen lääkärin Antti Heikkilän kehittämä vähähiilihydraattinen ruokavalio. Se pohjautuu Atkinsin dieettiin mutta se on sallivampi ja rennompi ruokailun suhteen. Heikkilä perustaa dieettinsä tutkimuksiin, jotka osoittavat vähähiilihydraattisen ruokavalion olevan terveellinen ja hyvinvointia edistävä myös pitkällä aikavälillä. Pellinki-dieetin tarkoituksena ei ole vain laihduttaa vaan myös tarjota kokonaisvaltaisemmin parempi elämänlaatu. Nimensä dieetti on saanut Heikkilän kotipaikan Pellinkin mukaan.

Miten Pellinki-dieetti toimii?

Pellinki-dieetillä ei ole välttämätöntä pyrkiä alussa ketoosiin, joka on olennainen osa juuri Atkinsin dieettiä. Ketoosissa hiilihydraatteja nautitaan päivittäin alle 20gr mutta Pellinki-dieetissä suositus olisi 40-70gr, riippuen laihduttajan toiveista. Tätä ei kannata sekoittaa sairaaladieettiin sillä kyseessä on eri dieetti.

Niin kuin muissakin vähähiilihydraattisissa dieeteissä, Pellinki-dieetissä tulisi välttää tärkkelys- ja sokeripitoiset tuotteet. Niihin kuuluvat viljatuotteet, sokeri, peruna, pasta ym. Sen sijaan proteiini ja rasvat ovat sallittuja. Myös vihanneksia saa nauttia vaikka ne ovat hiilihydraattipitoisia. Niiden sisältämät hiilihydraatit ovat Pellinki-dieetin mukaan hyvälaatuisia ja ne tekevät dieetistä ravinteikkaan.  Rasvoista tulisi käyttää voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Margariini ja vähärasvaiset maitotuotteet eivät kuulu Pellinki-dieettiin. Luonnollisesti myös alkoholi on kiellettyjen aineiden listalla.

Ruoan tulisi olla mahdollisimman puhdasta ja tuoretta, mieluiten luomua. Etenkin kasvisten ja marjojen kohdalla olisi syytä suosia kotimaisia tuotteita. Valmisruokia ei tulisi nauttia, sillä ne sisältävät hyvin paljon säilöntäaineita. Ruokia ei tulisi lämmittää mikroaaltouunissa, sillä mikroaallot tuhoavat ruoan vitamiinit ja entsyymit. Sen sijaan esimerkiksi höyryttäminen on parempi lämmitysvaihtoehto. Päivässä tulisi nauttia ainakin kolme monipuolista ateriaa.

Antti Heikkilä on julkaissut useita Pellinki-dieettiä käsitteleviä kirjoja, joista löytyy esimerkiksi hyviä dieettiä noudattelevia ruokaohjeita. Ohjeet ovat kuitenkin suosituksia, sillä Pellinki-dieetillä ei  tarvitse noudattaa mitään tarkkaan laadittua ohjelmaa.

Pellinki-dieetin edut ja haitat

Pellinki-dieetti auttaa monen sairauksien hoidossa. Se sopii mm. diabeetikoille, ylipanoisille, ruoansulatusongelmista kärsiville. Pellinki-dieetin on todettu auttavan myös korkeaan verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin, masennukseen, uniapneaan, kuorsaukseen, ihottumiin, tulehduksiin ym. Vähähiilihydraattisen dieetin toteuttaminen on helppoa varsinkin kun se on näinkin salliva ja rento.

Pellinki-dieetin haittapuolena voi myös pitää sen rentoutta. Jos vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ole entuudestaan tuttu, voi sen noudattaminen olla haastavaa. Toisaalta esimerkiksi Antti Heikkilän kirjat tarjoavat opastusta ja konkreettisia ruokaohjeita. Myös luomuruoan ja kotimaisten tuotteiden hankkiminen voi olla joissain olosuhteissa hankalaa ja kallistakin.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *