Paleodieetti

Paleodieetti ruokavalio esimerkki

Paleodieetti on uusi dieetti, joka perustuu 2,5 miljoonan vuoden takaiseen ruokavalioon. Tarkoituksena on syödä niin kuin ihmiset paleoliittisellä kaudella. Dieetistä käytetään myös mm. nimiä kivikauden ruokavalio ja luolamiehen dieetti. Se on ollut erityisen suosittu Yhdysvalloissa mutta myös Suomessa sillä on vankka kannattajakuntansa. Paleodieetistä on olemassa monia eri versioita, joissa on pieniä eroja. Kaikilla on kuitenkin yhteinen pohja vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa.

Paleodieetin toteutus

Paleodieetin tarkoituksena on jäljitellä kivikautisen ihmisen ruokavaliota. Tarkkaa kuvaa tuosta ruokavaliota on vaikea nykypäivänä saada, joten ohjeet ovat suuntaa-antavia. Tarkoituksena on suurentaa proteiinin osuutta ruokavaliossa ja vastaavasti vähentää hiilihydraattien saantia. Suositeltava päivän energiasaannin jakautuma olisi 19-50% proteiineja, 22-40% hiilihydraatteja ja 28-58%rasvoja. Luvut mahdollistavat siis surrenkin vaihtelun ravintoaineiden välillä. Ruoan on oltava lähiruokaa ja mahdollisimman tuoretta, eli einekset ja pitkälle prosessoidut tuotteet eivät kuulu tähän ruokavalioon. Ajatuksena on syödä kaikkea mitä kuvittelisit itsesi voivan metsästää tai kerätä luonnosta. Sallittuja ruoka-aineita ovat siis mm.

  • Riista
  • Kala
  • Merenelävät
  • Ruohonsyöjien liha
  • Muna
  • Kasvikset
  • Vähätärkkelyksiset juurekset
  • Pähkinät
  • Marjat

Dieetin aikana ei saa nauttia maanviljelyksen avulla tuotettuja tuotteita eli maitotuotteita, viljatuotteita, sokeria, palkokasveja ja runsastärkkelyksisiä juureksia, kuten perunaa ja porkkanaa. Kala ei saisi olla viljeltyä ja viljalla syötettyjen eläinten lihaa ei saisi syödä. Kahvin juontikin on kiellettyä, samoin alkoholin. Sen sijaan vettä olisi tärkeä juoda useampia litroja päivässä.

Paleodieetin hyödyt ja haitat

Paleodieetti ei sido laihduttajaa tarkkaan ruokavalioon. Se antaa raamit, joiden puitteissa oman ruokailunsa voi suunnitella. Dieetillä ei myöskään ole eri vaiheita tai siinä ei ole pakko harrastaa tietynlaista liikuntaa. Tutkimusten mukaan paleoliittisen kauden ihmisillä ei ollut nykypäivän sairauksia kuten diabetesta, sydänvikoja, verisuonitauteja ym. Dieetti auttaa ehkäisemään näitä sairauksia ja lieventämään niiden oireita.

Paleodieetillä täytyy olla kovin tarkkana mitä saa syödä ja mitä ei. Nykyään ei ole helppo tietää mitä ruokaa tuotantoeläimet ovat syöneet. On jaksettava selvittää tuotteiden alkuperä. Harvalla on mahdollisuuksia poimia itse luonnosta marjoja ja kasvattaa kasviksia. Valmiina lähiruoan ostaminen voi tulla pitkällä aikavälillä kalliiksi. Nykypäivänä on myös vaikea tietää mitä kaikkea kivikauden ihmiset oikeasti söivät. Esimerkiksi rasvojen roolista paleodieetillä on ollut paljon kiistoja. Emme voi tarkkaan tietää söivätkö ihmiset lihoista myös rasvaiset palat vai jätettiinkö ne suosiolla syömättä.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *