Painoindeksi, eli BMI (Body Mass Index) on yksinkertainen ja hyvä tapa kartoittaa lihavuutta ja laihuutta. Painoindeksissä pituus ja paino suhteutetaan. Lasku tapahtuu jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkiksi jos olet 172cm pitkä ja painat 68kg, voit laskea painoindeksisi seuraavasti:
- 68/(1,72×1,72)=23
Helpointa on käyttää valmiita painoindeksilaskureita, joita löytyy paljon esimerkiksi internetistä. Selkeimmän kuvan painoindeksi antaa silloin kun pituuskasvua ei enää tapahdu, eli kovin nuorilla painoindeksi ei ole luotettava mittari.
Mitä painoindeksi kertoo?
Painoindeksin laskulla saatu luku kertoo onko painosi liian matala, korkea tai juuri sopiva. Seuraava taulukko havainnollistaa painoindeksin rajoja:
- Alipaino: 18,4 tai sitä vähemmän
- Normaalipaino: 18,5-24,9
- Lievä lihavuus: 25,0-29,9
- Merkittävä lihavuus: 30,0-34,9
- Vaikea lihavuus: 35,0-39,9
- Sairaalloinen lihavuus: 40,0 tai enemmän
- Normaalipaino on ns. ihannepaino, jolloin pituus ja paino ovat hyvässä
- sopusuhteessa keskenään.
Kuinka luotettava painoindeksi on?
Jos et ole oikein varma oletko liian laiha vai painatko liikaa, painoindeksi antaa suuntaa oman painon hahmottamisessa. Se vähentää harhaluuloja, jotka liittyvät vaa’an lukemiin.
Painoindeksi ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Vaikka se olisi normaalipainon rajoissa, voi esimerkiksi sisäelinten ympärillä olla vaarallista rasvaa, joka johtuu epäterveellisistä elämäntavoista. Toisaalta paljon lihaksia omaavalla henkilöllä painoindeksi voi näyttää esimerkiksi lievää lihavuutta, vaikka henkilö ei lihava olisikaan. Tähän vaikuttaa silloin lihasten paino.
Jätä kommentti